Bacterie waarschuwt voor gas

Afgesloten ruimten

Je hebt een afgesloten ruimte en je weet niet precies wat daarin zit. Neem een container die aankomt in een haven. De gegevens over de inhoud krijg je bijgeleverd, maar of die echt kloppen kan onduidelijk zijn. Misschien is er flink met giftige gassen gespoten om de lading te beschermen of zitten er stoffen in, die onderweg zijn gaan uitdampen.

Voor je zo’n ruimte opent, wil je weten welke gassen erin zitten. Dat kan, maar de bestaande testen maken gebruik van gaschromatografie en dat is een kostbare en tijdrovende aanpak. Het duurt dagen voor je uitsluitsel krijgt.

Snel duidelijkheid

TNO ontwikkelde een test die al in een paar minuten duidelijkheid geeft. De technologie maakt gebruik van bacteriën die oplichten als ze zich lekker voelen. Doen ze dat niet, in dit geval omdat ze worden blootgesteld aan een giftig gas, dan dooft hun licht. Op die manier geven ze niet alleen aan dat er giftige gassen in een ruimte aanwezig zijn, maar ook hoe groot de concentratie is.

Unieke kennis

Deze innovatieve technologie is niet gepatenteerd omdat het om levende organismen gaat. TNO beschikt wel over een unieke combinatie van kennis over reactie van de bacteriën op een breed scala van gassen en over een werkende proefopstelling. Een ondernemer kan die opstelling miniaturiseren, bijvoorbeeld in de vorm van een sensor. Daarna zijn er diverse toepassingen denkbaar. Ruimten waarin giftige gassen verborgen kunnen zijn, heb je overal tenslotte.

Geïnteresseerd in ontwikkeling?

Neem contact op!

Contact
Disclaimer    |    Privacy statement    |    © 2017 TNO