COOLE ENDOSCOOP

EEN TECHNOLOGIE WAARMEE JE BUIZEN EN BUISJES OP MOEILIJK BEREIKBARE PLAATSEN EEN KROMMING KUNT GEVEN. DAT MAAKT HET VEEL EENVOUDIGER OM ZE NAAR EEN GEWENSTE PLAATS TE NAVIGEREN. DE TECHNOLOGIE MAAKT GEBRUIK
VAN GEHEUGENMATERIAAL, DAT BIJZONDER WEINIG ENERGIE NODIG HEEFT OM ZIJN VORM TE BEHOUDEN. BIJVOORBEELD BRUIKBAAR VOOR MEDISCHE TOEPASSINGEN, MAAR ZEKER NIET ALLEEN DAAR.

‘Wanneer je een buisvormig instrument op een moeilijk bereikbare plaats wilt krijgen, dan is dat vaak een lastige opgave. Ons systeem, dat gebruik maakt van geheugenmateriaal, maakt buisvormige instrumenten stuurbaar. Dit maakt het eenvoudiger en veiliger om het uiteinde van de buis naar de gewenste locatie te navigeren.

 

Voor het besturen van de vorm van de buis zijn maar enkele draadjes nodig. Er blijft dus ruimte over voor aan- en afvoer van apparatuur naar het uiteinde van de buis. Dat maakt ons systeem zeer geschikt voor de geneeskunde, maar er zijn natuurlijk veel meer plaatsen waar buisjes, buizen of slangen worden gebruikt.

 

Laat ik de geneeskunde als voorbeeld nemen. Stel dat je een arts bent, die een handeling wil verrichten in een menselijk oog. Je brengt de benodigde apparaatjes naar binnen via een buisje, maar de vraag is hoe je die naar de gewenste plek navigeert terwijl je zo min mogelijk schade aanricht. Ons systeem is daar bijzonder geschikt voor.

 

Het buisje wordt opgedeeld in een groot aantal stuurbare segmenten. Die kun je ieder in een andere stand zetten met twee draden van geheugenmetaal. Je doet dat door een van de twee draden kortstondig te verwarmen. De draad van geheugenmetaal verkort en buigt daarmee het segment van het buisje in een andere stand. Als je elk segment zo behandelt, geef je het buisje daarmee de gewenste vorm, net zoals een slang dat kan doen. Je kunt dan heel nauwkeurig navigeren.

 

Een ander voordeel is, dat het systeem gebruik maakt van een innovatieve configuratie, zodat je het geheugenmateriaal niet voordurend hoeft te verwarmen. Heel even energie toevoegen met een stroomstootje volstaat. Andere constructies met geheugenmaterialen moeten vaak constant verwarmd worden om hun veranderde vorm vast te houden. In een kwetsbaar orgaan als het oog kun je dat natuurlijk niet hebben. Ons systeem heeft genoeg aan een dun isolatielaagje om zelfs in een oog zonder thermische schade te manipuleren. Het verbruikt daarbij ook nog eens heel weinig energie.

 

Het concept is gepatenteerd en de werking is met proefopstellingen aangetoond. Naast toepassing in de geneeskunde, is het principe veel breder inzetbaar. Mogelijk in de olie- en gasindustrie of bij onderhoud aan de riolering. Een ondernemer zal ongetwijfeld nog andere toepassingen bedenken. De bijbehorende technologie is niet echt eenvoudig, maar een ingenieursbureau moet ermee uit de voeten kunnen. En natuurlijk willen we bij TNO onze kennis delen over deze technologie die niet alleen goede commerciële mogelijkheden biedt, maar waarmee je ook mensen beter kunt helpen.’

Interesse in verdere ontwikkeling?

Neem dan contact op

Contact
Disclaimer    |    Privacy statement    |    © 2017 TNO