Drone in nood!

Riskante landing

Wat doe je als je drone in de problemen komt? Uitgesloten is dat zeker niet, denk maar aan mechanische malheur of aan een storing in de communicatie.

Als het goed is heb je de home-functie ingesteld, die de drone veilig terugbrengt naar de thuisbasis. Maar dat is niet altijd de oplossing. De drone kan te ernstig beschadigd zijn om de terugreis te volbrengen. Het is ook mogelijk dat de omstandigheden op de beoogde landingsplaats een snelle landing riskant maken, bijvoorbeeld omdat er mensen lopen.

Schade kan fors zijn

In dat geval zijn er twee mogelijkheden: een crash of een gecontroleerde noodlanding. Bij een crash is de kans op letsel bij omstanders of schade aan de omgeving niet ondenkbeeldig. De drone kan zelf ook schade oplopen en omdat drones doorgaans niet goedkoop zijn, loopt dat al snel in de papieren.

Gecontroleerd landen

Liever dus een gecontroleerde noodlanding. En dat is mogelijk, mits de drone is voorzien van een camera die naar beneden kan kijken. Software van TNO analyseert dan de camerabeelden van de grond en selecteert binnen een seconde een landingsplaats waar geen beweging is en ook geen scherpe uitsteeksels die de landende drone kunnen beschadigen.

Deze unieke software is nu beschikbaar voor doorontwikkeling tot commerciële toepassingen.

Geïnteresseerd in ontwikkeling?

Neem contact op

CONTACT
Disclaimer    |    Privacy statement    |    © 2017 TNO