Drone ontzorgt de bouw

Monitoren vanuit de lucht

In de bouw hebben kleine fouten vaak grote financiële gevolgen. De faalkosten kunnen dan oplopen tot een flink deel van de totale bouwsom. In een branche waar de marges toch al niet groot zijn, komt dat hard aan.

Maar hoe beheers je dergelijke risico’s? Natuurlijk is er een uitvoerder, maar die kan niet overal tegelijk zijn. Dat is waar deze TNO-technologie in beeld komt.

 

Monitoren vanuit de lucht

TNO ontwikkelde een monitoringsysteem, waarbij met camera’s uitgeruste drones regelmatig over de bouwplaats vliegen en veranderingen registreren. Een computerprogramma zet die waarnemingen om in een 3D-puntenwolk en vergelijkt die vervolgens met het BIM, het model waarin de bouwplannen zijn vastgelegd en aannemers en onderaannemers hun vorderingen delen.

Meteen duidelijkheid

Het resultaat is een actueel overzicht van de stand van zaken. Juist geplaatste bouwelementen zijn in groen aangegeven, afwijkingen in rood. Kleine fouten kunnen in oranje verschijnen. Zo is voor alle deelnemers aan het bouwproces, met name in de fase van ruwbouw, meteen duidelijk wat goed en wat verkeerd staat.

Effici├źnter en goedkoper

Dat klinkt eenvoudig maar je moet wel weten hoe je het aanpakt, bijvoorbeeld vanuit welke posities de drones beelden moeten schieten. TNO heeft in een proefproject aangetoond, dat het principe werkt. De vergelijking tussen de puntenwolk en het BIM is daarbij nog met veel kunst- en vliegwerk gemaakt. Het is aan een ondernemer om het systeem volledig te automatiseren. TNO kan daarbij ondersteuning bieden.

 

Dit systeem kan ook de afstemming van de werkzaamheden op de bouwplaats verbeteren. Zo zal een onderaannemer die beton moet storten, bijtijds zien dat een bekisting verkeerd is geplaatst en zijn betonwagens eerst elders inzetten. Ook dat maakt het bouwproces efficiënter.

Geïnteresseerd in ontwikkeling?

Neem contact op!

Contact
Disclaimer    |    Privacy statement    |    © 2017 TNO