Dure vloeistof besparen

Geen verspilling

Vloeistoffen die toegepast worden in gespecialiseerde industriële processen kunnen behoorlijk prijzig zijn. Toch lopen grote hoeveelheden van die vloeistoffen vaak nog ongebruikt weg.

Een TNO-innovatie maakt een eind aan die verspilling. De technologie is ontwikkeld voor het reinigen van wafers voor de productie van computerchips. Die wafers moeten zo veel mogelijk stofvrij zijn en worden daarom gespoeld met ultrapuur water. Dat werkt, maar het overgrote deel van het superschone maar prijzige water verdwijnt ongebruikt in de afvoer. In andere industriële processen wordt vaak even verspillend omgesprongen met kostbare vloeistoffen.

Oppervlaktespanning

TNO ontwikkelde apparatuur die het gewenste effect bereikt met veel minder vloeistof. De apparatuur maakt gebruik van oppervlaktespanning, die het vocht als het ware aan het apparaat vastplakt. De kop van het apparaat gaat over het te bewerken oppervlak en het vocht kan doen wat het doen moet, maar loopt niet langer ongecontroleerd weg.

Gelijke kwaliteit

Op die manier zijn in de chipsindustrie bij gelijkblijvende kwaliteit besparingen tot 99 procent te bereiken. Dat scheelt niet alleen in de kosten, maar het maakt ook een aparte stap om te drogen overbodig. Bij andere industriële processen, denk bijvoorbeeld aan etsen, neemt het gebruik van - soms vervuilende - chemicaliën drastisch af.

 

Deze technologie is niet gepatenteerd, maar onderdelen van de kennis die nodig is om de apparatuur op de juiste manier af te stellen komt daar wel voor in aanmerking. TNO beschikt al over die kennis en dat maakt het mogelijk om deze innovatie snel naar de markt te brengen.

GEINTERESSEERD IN ONTWIKKELING

Neem contact op

CONTACT
Disclaimer    |    Privacy statement    |    © 2017 TNO