Elektronica printen op papier

Innovatieve en bewezen technologie

Geavanceerde elektronica, geprint op gewoon papier. Het klinkt als een combinatie van een innovatieve technologie met de bewezen voordelen van aloude druktechnieken. En inderdaad, dat is precies wat het is.

Op rollen

Het papier zit net als krantenpapier op rollen en de drukinkt is voorzien van een geringe hoeveelheid metaal-deeltjes, die zorgen voor voldoende geleiding. Na het drukproces kun je ook andere elektronica aanbrengen. Sensoren bijvoorbeeld, die gegevens seinen naar een nabijgelegen mast van een communicatienetwerk. Dat netwerk stuurt die gegevens vervolgens door naar het internet of naar het interne informatiesysteem van een bedrijf.

Meespelende speelkaarten

Deze gepatenteerde technologie is zo nieuw, dat de toepassingen nog nauwelijks verkend zijn. Een goede en snel realiseerbare mogelijkheid is een aangetekende brief die digitaal laat weten waar hij zich bevindt en of hij onderweg geopend is. Ook andere toepassingen zijn denkbaar. Papieren labels kunnen door middel van sensoren aangeven hoe vers een product is. Een speelkaart die zelf meespeelt is een andere, uitdagende mogelijkheid.

Creatief

Maar dat zijn niet meer dan ideeën. Een creatieve ondernemer kan er ongetwijfeld een paar andere aan toevoegen. Wel is al duidelijk, dat deze techniek snel en tegen relatief lage kosten kan worden ingezet. Het papier kan met een hoge snelheid bedrukt worden en is volledig recyclebaar. Na gebruik gaat het gewoon in de papierbak.

GEINTERESSEERD IN ONTWIKKELING?

Neem contact op

Contact
Disclaimer    |    Privacy statement    |    © 2017 TNO