Hoeveel mensen zijn er ?

Herkennen en volgen

Wel eens geprobeerd om een individueel mens te volgen op de camerabeelden van een drukke straat? Als dat zo is, dan weet je dat zoiets niet meevalt. En dan ben je zelf nog een mens en heb je een speciaal oog voor wat je medemensen doen. Voor een algoritme is het veel moeilijker.

Unieke nauwkeurigheid

Toch kan een algoritme van TNO individuele mensen volgen, zonder de persoon te hoeven herkennen. Daarvoor heeft het genoeg aan een beeld van een deel van het lichaam, wat dubbeltellingen voorkomt. Het herkennen van objecten zoals auto’s of fietsen behoort ook tot de mogelijkheden. Een beperking is, dat het volgsysteem alleen werkt voor de beelden van één camera. Mensen volgen als ze van camera naar camera bewegen kan in principe wel, maar daarvoor moet het systeem verder worden ontwikkeld.

Weerkaart van mensen

En wat levert dat op? Om te beginnen een overzicht van de drukte in een bepaalde omgeving. Bovendien zie je welke routes mensen volgen. Waar het druk is, verschijnen op een kaart brede lijnen. Op rustige plekken zie je dunne lijntjes. Net als buienmeldingen op een weerkaart eigenlijk. Maar omdat mensen, anders dan buien, niet allemaal in dezelfde richting bewegen, geven pijlen ook nog aan welke kant ze op lopen.

Breed toepasbaar

Het systeem vereist weinig en goedkope apparatuur, maar de toepassingsmogelijkheden zijn groot. Crowd control en het reguleren van verkeersdrukte bijvoorbeeld, maar ook het herinrichten van een attractiepark of een schoolplein. Of een toepassing waar we bij TNO ook nog niet aan hebben gedacht.

GEINTERESSEERD IN ONTWIKKELING ?

Neem contact op

CONTACT
Disclaimer    |    Privacy statement    |    © 2017 TNO