Kaslucht drogen

Ramen open, energie weg

Wat doet een teler als het overdag te warm wordt in zijn kas? Hij zet de ramen open en het koelt vanzelf af. Dat werkt, maar het is ook jammer van de energie die hij ’s nachts heeft gebruikt om de kas warm te stoken. Voor het afvoeren van vocht geldt hetzelfde. Ramen open en de vochtige lucht verdwijnt vanzelf. Samen met de warmte, dat wel.

 

Vocht afvoeren zonder warmteverlies

Kan je de vochtigheid in een kas reguleren zonder de ramen te openen?  Als je daarbij de verdampingswarmte kan terugwinnen, levert dat een aanzienlijke energiebesparing op. Bovendien kan de teler de omstandigheden in de kas beter beheersen, wat de groei van het gewas ten goede komt. TNO heeft hiervoor een systeem ontwikkeld.  Het koelt eerst via een warmtewisselaar vochtige kaslucht. De onttrokken warmte wordt later hergebruikt. Vervolgens wordt de lucht slim ontvochtigd, waarbij de meeste verdampingswarmte wordt teruggewonnen. De gedroogde lucht stroomt terug in de kas, nadat die met de teruggewonnen warmte op temperatuur is gebracht. Het overschot aan warmte wordt bewaard voor de nacht.

Naar de praktijk

We hebben aangetoond dat het principe van het systeem werkt en dat het tijd is voor de stap naar de praktijk. De ondernemer die deze innovatie in de markt gaat zetten, zal het samen met ons nog wel verder moeten ontwikkelen. Zo zijn de technieken die worden gebruikt in de apparatuur die het vocht verwijdert al bekend en getest, maar nog niet toegepast op de schaal van kassen. TNO beschikt over het netwerk dat voor die verdere ontwikkeling is vereist. Ook kan gebruik worden gemaakt van het gloednieuwe ontwikkel- en testlab of van de Demokwekerij waar praktijktesten mogelijk zijn.

Energiegebruik halveren

Uit onze analyses blijkt, dat door de opslag en het hergebruik van de warmte een energiebesparing van meer dan vijftig procent haalbaar is. De teler kan de omstandigheden in de kas ook beter beheersen en de uitstoot van CO2 beperken. Met andere woorden: de vraag in de markt zal er zijn, het is tijd om daaraan te gaan voldoen.

INTERESSE IN VERDERE ONTWIKKELING?

Neem dan contact op

Contact
Disclaimer    |    Privacy statement    |    © 2017 TNO