LANG LEVE DE BLOEMEN

EEN GEL OP BASIS VAN NATUURLIJKE GRONDSTOFFEN DIE SNIJBLOEMEN LANGER GOED HOUDT. DE GEL BEVAT ANTIBACTERIËLE STOFFEN, VOEDINGSSTOFFEN EN WATER. EEN EXTRA VOORDEEL IS DAT CREATIEVELINGEN ER ALLE KANTEN MEE UIT KUNNEN. DE GEL IS NAMELIJK GOED VORM TE GEVEN EN KAN VAN EEN KLEURTJE VOORZIEN WORDEN.

‘Een mooie vaas met snijbloemen, altijd weer een vrolijk gezicht. Alleen jammer dat de bloemen vaak al snel gaan hangen. De oorzaak daarvan is, dat de stengels verstopt raken door bacteriën die de bladeren beletten om water aan te zuigen.

 

Het is ons gelukt om een antibacteriële stof toe te voegen aan een gel, die is gemaakt met natuurlijke grondstoffen zoals koolhydraten. Je prikt de bloemstelen in de gel en die geeft de antibacteriële stof af aan het water rond de steel wanneer er een begin is van bacteriële groei. De bacteriën krijgen geen kans meer en de bloemen blijven veel langer goed. Ik heb het productidee voorgelegd aan mijn bloemist en die was meteen enthousiast.

 

Iedereen kent wel de zakjes met voedingsstoffen die je mee krijgt als je snijbloemen koopt. Het poeder in die zakjes bevat ook antibacteriële stoffen, maar die werken niet optimaal omdat ze zich verspreiden over het water in de vaas. Onze gel concentreert de antibacteriële stoffen precies op de plaats waar ze nodig zijn: onderaan de steel.

 

Naast de antibacteriële stoffen bevat de gel ook water en voedings­middelen voor de bloem. Die heeft aan de gel genoeg om het lang uit te kunnen houden. En er is nog een aantrekkelijke eigenschap. De gel is redelijk stevig en je kunt er allerlei vormen aan geven. We kunnen de gel bovendien van een kleurtje voorzien. Dat biedt allerlei mogelijkheden voor creatievelingen. Mijn bloemist zag dat meteen en hij zal niet de enige zijn, denk ik.

 

We hebben met praktijkproeven al bewezen dat de gel werkt. De rozen en de gerbera’s waarmee we experimenteerden bleven duidelijk langer goed. Een ondernemer kan het productieproces opschalen en zorgen voor borging van de kwaliteit van de gel. Hij of zij kan ook andere toepassingen onderzoeken. Je kunt denken aan het gebruik van de gel om snijbloemen tijdens het transport langer vers te houden. Een mooi en kansrijk product, waar een markt voor moet zijn.’

Interesse in verdere ontwikkeling?

Neem dan contact op

Contact
Disclaimer    |    Privacy statement    |    © 2017 TNO