Nachtwerk-app

Slecht slapen, vette hap

Werken in nachtdienst is slecht voor je gezondheid. Je bioritme raakt verstoord, je slaapt slecht, je hangt lang voor een beeldscherm en wat eet je als de dienst erop zit? De winkels die gezond eten verkopen zijn dicht, dus dat wordt een snelle vette hap.

Gedrag blijvend veranderen

Wie het werken in de nacht jarenlang wil volhouden, zal zijn gedrag dus moeten aanpassen. Niet tijdelijk, maar blijvend. En daar wringt de schoen. Veel mensen beginnen vol goede moed, maar na een tijdje vallen ze terug in hun oude gewoonten.

Grote groep

We hebben het hier niet over een kleine groep van mensen. Zeventien procent van de Nederlandse beroepsbevolking werkt in nachtdienst. Hun gezondheidsklachten kunnen ernstig zijn en nemen toe met het stijgen van de leeftijd. Gezonder nachtwerken is daarom in het belang van de werkenden zelf en ook van werkgevers, verzekeraars en arbodiensten.

Steuntje in de rug

Bij TNO beschikken we over kennis, onder andere verkregen uit big data, waarmee we nachtwerkers een broodnodig steuntje in de rug kunnen geven. Om te beginnen weten we hoe ze de negatieve gevolgen van nachtwerk aanzienlijk kunnen beperken en ondertussen ook de kwaliteit van hun werk op peil kunnen houden. Bovendien presenteren we die kennis op zo’n manier, dat de kans op een blijvende gedragsverandering sterk toeneemt. Het is precies die combinatie, die onze aanpak effectief maakt.

Omdat deze TNO-kennis makkelijk is aan te bieden in de vorm van een app, liggen hier bijvoorbeeld kansen voor een appbouwer.

GEINTERESSEERD IN ONTWIKKELING?

Neem contact op

contact
Disclaimer    |    Privacy statement    |    © 2017 TNO