NOOIT MEER VUILE RAMEN!

EEN COATING DIE VOORKOMT DAT GLAS VUIL WORDT EN DIE, IN TEGENSTELLING TOT BESTAANDE COATINGS, GOED HECHT OP GLAS EN DUS LANG MEEGAAT. IDEAAL VOOR DE GLASTUINBOUW EN ALLERLEI ANDERE TOEPASSINGEN.

‘Glas vind je op heel veel verschillende plaatsen. In ramen van gebouwen en auto’s en bijvoorbeeld ook in de tuinbouw. Al dat glas moet regelmatig schoon worden gemaakt. De kosten daarvan kunnen flink oplopen, zeker als het om grote oppervlakten gaat zoals in de glastuinbouw. Schoonmaakmiddelen voor glas kunnen ook schadelijk zijn voor het milieu.

 

Natuurlijk zijn er tegenwoordig coatings op de markt die voorkomen dat vuil zich kan vastzetten op een raam, maar die hebben een groot nadeel. Ze hechten niet goed op glas, waardoor je ze na een aantal weken alweer opnieuw moet aanbrengen.

 

De high-tech coating die wij hebben ontwikkeld, gaat een verbinding aan met de bovenste laag van het glas en blijft daardoor veel langer zitten. Precieze cijfers heb ik niet omdat we nog niet alle praktijktesten hebben uitgevoerd, maar ik ga uit van twee, mogelijk drie jaar. Omdat je de coating maar sporadisch moet vervangen, spaar je ook het milieu.

 

De ondernemer die dit oppakt, kan kiezen uit een groot aantal mogelijke toepassingen. De glastuinbouw ligt voor de hand, omdat tuinders direct belang hebben bij schone ruiten. Hoe schoner een ruit, hoe sneller de groei van hun gewassen en hoe lager de energierekening. Je zou kunnen denken aan een servicecontract, waarbij een ondernemer onze coating gebruikt om tuinbouwers de garantie op schone ruiten te bieden.

 

Andere toepassingsmogelijkheden liggen in het onderhoud van flats of kantoorpanden en in het schoonhouden van autoruiten, wat meteen ook de veiligheid op de weg bevordert. Een bijkomend voordeel is, dat het glas niet te lijden heeft van het aanbrengen van de coating. Integendeel, de coating geeft extra bescherming, onder andere tegen aantasting door weersomstandigheden. Het aanbrengen is eenvoudig. Dat kan zowel handmatig als machinaal, bijvoorbeeld met een spuitbus.

 

Een ondernemer kan van onze technologie een echt product maken. Dat begint met een testfase onder praktijkomstandigheden. Daarna volgt de stap naar het op commerciële schaal produceren van de coating en het op de markt brengen van het product.

 

Maar het is een prachtproduct en ik spreek uit ervaring. Ik heb de coating uitgeprobeerd op de ruit van mijn auto en dat heeft mijn zicht achter het stuur flink verbeterd. De coating bleef goed hechten, ook tijdens fikse regenbuien. Een ondernemer kan van deze technologie een succes maken. Natuurlijk zijn we bij TNO bereid om die ondernemer te ondersteunen met onze kennis.’

Interesse in verdere ontwikkeling?

Neem dan contact op

Contact
Disclaimer    |    Privacy statement    |    © 2017 TNO