Plantgroei sturen met licht

Hogere opbrengst en kostenbesparing

Hoe kan een teler zijn kasplanten beter laten groeien? Hoe combineert hij een hogere opbrengst en betere eigenschappen met een efficiëntere bedrijfsvoering? Slim gebruik van de led-lampen die steeds meer telers in hun kassen aanbrengen, biedt nieuwe mogelijkheden.

Kennis over led-licht

Deze innovatie is gebaseerd op gedetailleerde kennis van de lichtsterkte die een plant nodig heeft om optimaal te produceren. Maar het gaat om meer dan de lichtsterkte. Ook de kleur van het licht - netter gezegd de frequentie - is van belang. De ene plant gedijt het beste bij licht met een grote component blauw, de andere juist bij rood.

Met die kennis in het achterhoofd kan een teler de verlichting in zijn kas optimaal reguleren. Om te beginnen kan hij de lichthoeveelheid van de led-lampen laten meebewegen met de kracht van de zon en zorgen voor een optimale lichtsterkte tegen minimale energiekosten. Bovendien kan hij de frequentie van het licht dat de led-lampen produceren zodanig sturen, dat zijn gewassen zich lekker voelen.

Exacte sturing

De vraag is wel hoe hij dat in de praktijk moet aanpakken. TNO heeft een systeem ontwikkeld dat met behulp van sensoren de kenmerken van het licht meet, de meetgegevens vergelijkt met de kennis over de optimale groeiomstandigheden en vervolgens de led-lampen instelt. De ondernemer die dit meet- en regelsysteem geschikt maakt voor commerciële toepassingen, kan het uitbreiden met de sturing van andere groeifactoren zoals de temperatuur of de luchtvochtigheid.

Geïnteresseerd in ontwikkeling?

Neem contact op

CONTACT
Disclaimer    |    Privacy statement    |    © 2017 TNO