Ventileren met vlagen

Natuurlijk ventileren

Wat zijn de verschillen tussen een ventilatiesysteem en de wind in de vrije natuur? Om te beginnen is de wind nooit constant in sterkte. Bovendien waait een fris briesje nooit lang uit dezelfde hoek.

Planten, dieren en mensen maken graag gebruik van die veranderlijkheid om beter te groeien of zich gewoon lekkerder te voelen. Ze verkiezen de vlagen van de wind boven de aanhoudende tocht van conventionele ventilatiesystemen. Toch is ventileren soms onvermijdelijk. Met deze TNO-innovatie kan dat wel op een veel slimmere manier.

Vocht afvoeren

Neem een kas. De planten staan daar zo dicht op elkaar, dat ze hun vocht nauwelijks kwijt kunnen en schimmels en rotting een kans krijgen. De kweker kan de ramen open zetten, maar dan verdwijnt er ook warmte en schiet de energierekening omhoog. Een alternatief is een buizensysteem, dat lucht langs de planten blaast. Nadeel daarvan is, dat de bladeren steeds op dezelfde plaats door de lucht geraakt worden en gaan verdrogen.

Verkoeling

Ook mensen en dieren, bijvoorbeeld als ze op stal staan, hebben behoefte aan ventilatie. Liefst op een manier die de natuurlijke situatie zo goed mogelijk benadert. En dat is precies wat dit gepatenteerde TNO-systeem te bieden heeft. Het maakt ook gebruik van buizen, maar die zijn zodanig aangepast dat ze een voortdurend veranderende luchtstroom leveren. De technologie is simpel, werkt mechanisch en is direct op commerciële basis toepasbaar. Een duidelijke verbetering voor plant, dier en mens en een kans voor een slimme ondernemer.

INTERESSE IN ONTWIKKELING ?

neem contact op ?

CONTACT
Disclaimer    |    Privacy statement    |    © 2017 TNO