Vocht reguleren in tropische kas

Gecontroleerde omstandigheden

Waarom zou je in de tropen een kas bouwen? Het is er toch warm genoeg? Dat klopt, maar ook in de tropen hebben kassen duidelijke voordelen. Onder glas kunnen kwekers de omstandigheden nauwkeurig controleren en hun gewassen beter laten groeien. De hoge luchtvochtigheid blijft wel een probleem.

Snel en effici├źnt

Een serieus probleem, want een overmaat aan vocht geeft schimmels een kans en kan het gewas doen rotten. De ramen openzetten helpt niet, want buiten is het vaak even vochtig als binnen. Andere oplossingen vreten energie en zijn dus kostbaar. Met deze TNO-innovatie kunnen kwekers in de tropen wel snel en efficiënt het vochtgehalte in hun kassen optimaliseren.

Zout bindt vocht

De oplossing is zout, dat grote hoeveelheden vocht aan zich bindt. Dat zout los je eerst op in een klein beetje water. Je krijgt dan pekelwater, dat nog steeds grote hoeveelheden vocht kan binden. Het met vocht verzadigde pekelwater laat je de kas uitstromen en je droogt het met zonne-energie of met de restwarmte van een generator. Ondertussen gaat het droogproces verder, omdat je nieuw en relatief droog pekelwater de kas inbrengt.

Patentwaardig

Het basisprincipe achter deze technologie is niet gepatenteerd. Dat is ook logisch, want dat zout vocht bindt is allang bekend. Sommige TNO-ideeën voor de praktische uitvoering kunnen wel patentwaardig zijn. We zijn op zoek naar een ondernemer die dit concept samen met TNO verder gaat uitwerken. Het is de verwachting dat de TNO ideeën in combinatie met de praktische kennis van de ondernemer gaat leiden tot nieuwe (gezamenlijke) patenten.

INTERESSE IN ONTWIKKELING?

Neem contact op

Contact
Disclaimer    |    Privacy statement    |    © 2017 TNO