Waar zijn ze ?

Computer ziet verschil

Wat komt daar voorbij? Een mens, een fietser, een auto? Of toch een gorilla? Wij mensen zien het verschil snel genoeg, maar algoritmes die camerabeelden analyseren vergissen zich regelmatig. Het algoritme dat TNO ontwikkelde werkt wel nauwkeurig, kan tellingen verrichten, routes vastleggen en is goedkoop in aanschaf en gebruik.

Mensaap lokaliseren

Het algoritme bewijst al goede diensten in dierenpark Apenheul. Bezoekers konden de gorilla’s niet zien als ze net op de verkeerde plek stonden. TNO installeerde camera’s en ontwikkelde een algoritme dat gorilla’s herkent en volgt zolang ze in beeld zijn. Bezoekers krijgen op displays informatie over de plekken waar de mensapen te zien zijn.

Unieke kwaliteit

De kwaliteit van de beeldherkenning is uniek. Een hoofd plus een deel van het bijbehorende lichaam zijn al genoeg, wat vals-positieve meldingen en dubbeltellingen voorkomt. Bovendien vereist het systeem weinig en goedkope apparatuur. De camera´s, een internetverbinding en een computer, dat is alles. Het kan tellingen verrichten en vastleggen welke route een gorilla, mens, fiets of auto heeft gevolgd. De analyse van de beelden kan zowel realtime als offline plaatsvinden.

Commercieel aantrekkelijk

De lage kosten, de nauwkeurigheid en het vastleggen van bewegingen maakt deze technologie bijzonder geschikt voor commerciële producten of diensten. Denk maar aan de beveiliging, en het meten van de aandacht die een reclame-uiting krijgt. Of aan de toepassing die u, ondernemer, nu te binnen schiet.

GEINTERESSEERD IN ONTWIKKELING ?

Neem contact op

CONTACT
Disclaimer    |    Privacy statement    |    © 2017 TNO