Wagenziekte voorkomen

Ervaren onderwijzers zetten tijdens een schoolreisje kinderen met een zwakke maag liever niet achter in de bus. Daar lopen ze de grootste kans op wagenziekte en daar zitten onderwijzers niet op te wachten. Het is trouwens maar de vraag of die aanpak helpt en gelukkig zijn er betere manieren om wagenziekte te voorkomen. Wij zijn op zoek gegaan naar de oorzaken van wagenziekte en het bleek dat de rijstijl van de chauffeur grote invloed heeft.

De belangrijkste factoren zijn een onrustige manier van optrekken en afremmen en een abrupte stijl van bochten nemen. Bovendien weten we, dat een chauffeur zelf zelden wagenziek wordt. Die bestuurt het voertuig, ziet aankomen wat er gaat gebeuren en kan daarop het beste anticiperen. De passagiers, men name kinderen op de achterbank, kunnen dat veel minder en als een chauffeur onrustig rijdt, worden ze wagenziek.

 

De Pleasant Driving Assistant, zoals we het prototype voorlopig genoemd hebben, brengt daarin verandering. Het is een sensorsysteem met bijbehorende applicatie voor de auto en gebaseerd op een algoritme dat het rijgedrag van chauffeurs registreert en waarschuwt als die hun passagiers ziek dreigen te maken. Omdat chauffeurs weinig of geen last hebben van hun eigen rijstijl, zullen ze die zonder hulp niet snel veranderen.

 

Als je wat verder kijkt, dan kunnen managers van busmaatschappijen ook geïnteresseerd zijn. Die krijgen zo af en toe klachten over een chauffeur die onrustig rijdt. De Pleasant Driving Assistant kan gegevens over zijn of haar rijstijl vastleggen. Met die gegevens in de hand kan het management de chauffeur aanspreken en tips voor verbeteringen geven.

 

Dit is een productidee dat al is doorontwikkeld tot in een kastje en software. Kansen genoeg voor een ondernemer om het te veranderen in een marktrijp en vooral ook winstgevend product. Natuurlijk zijn we bij TNO graag bereid om daarin mee te denken.

Interesse in verdere ontwikkeling?

Neem dan contact op

Contact
Disclaimer    |    Privacy statement    |    © 2017 TNO