ZWEETVRIJE BESCHERMENDE KLEDING

EEN MATERIAAL DAT ACTIEF VOCHT AANTREKT. ONDER ANDERE TOEPASBAAR IN BESCHERMENDE, NIET-ADEMENDE KLEDING, WAAR HET DE LUCHTVOCHTIGHEID OP EEN NORMAAL PEIL HOUDT EN DE GEVOELSTEMPERATUUR VERLAAGT. OOK TOEPASBAAR
VOOR DEELELEMENTEN ALS HANDSCHOENEN EN HELMEN.

‘Mensen die beschermende, dampdichte, niet-ademende kleding dragen, krijgen het snel te warm en gaan zweten. Ze moeten dan noodgedwongen stoppen met werken en hun pak uittrekken om bij te komen. Wij hebben een materiaal bedacht dat verwerkt kan worden in de pakken en dat het comfort en daarmee de effectieve werktijd aanzienlijk kan verhogen.

 

Het materiaal trekt pas wanneer het echt nodig is, actief vocht aan vanuit de omgeving. Zo blijft de luchtvochtigheid in een niet-ademend pak langer op een normaal niveau, wat het comfortabeler maakt. Omdat met een afname van de luchtvochtigheid ook de gevoels­temperatuur daalt, kan de drager van het pak bovendien langer doorwerken. We schatten dat de effectieve werktijd in zo’n pak met dertig procent kan worden verlengd.

 

Het materiaal kan wellicht ook verwerkt worden in beschermende schoenen en handschoenen. Dat komt de veiligheid ten goede, bijvoorbeeld omdat medewerkers geen last meer hebben van vochtige, glibberige handen. De patches zelf blijven droog aanvoelen. De drager heeft daar dus geen last van.

 

We hebben al een patent verkregen op het werkingsprincipe, een onder­nemer kan van deze innovatie een marktrijp product maken. Het gaat daarbij onder andere om het demonstreren van de technologie in praktijksituaties en om veiligheids- en duurzaamheidstesten. Ook het aanbrengen in de kleding vereist aandacht.

 

Het materiaal kan te duur zijn om na eenmalig gebruik weg te gooien. Een ondernemer kan daar zijn voordeel mee doen door naast de verkoop van het materiaal ook zorg te dragen voor de recycling. Dat kan in de vorm van een speciale dienst, waarbij het bedrijf het materiaal ophaalt en droogt om het vervolgens - gereed voor hergebruik – weer af te leveren bij de klant.

 

Na de ontwikkeling wacht de markt. Niet alleen de markt van beschermende kleding, een creatieve ondernemer kan ook andere toepassingen bedenken voor situaties waarin zweet en warmte mensen hinderen.’

Interesse in verdere ontwikkeling?

Neem dan contact op

Contact
Disclaimer    |    Privacy statement    |    © 2017 TNO